HTML

ITHAKA Research & Consulting

Az ITHAKA Research & Consulting kutatási blogja. Kutatási eredmények, érdekességek az IT és a társadalom világából.

Friss topikok

Az online szolgáltatások csak ritkán jelentenek segítséget a gyerekeknek.

2012.07.10. 22:36 ITHAKA

EUKidsOnline.PNG

A jelenleg elérhető online jelzőrendszerek nem igazán hatékonyak, hiszen Európában tízből csupán egy gyerek (13%) használta ezeket a szolgáltatásokat abban az esetben, ha valamilyen zavaró internetes élményben volt része. Magyarországon a helyzet még rosszabb, hiszen csupán a gyerekek 2 százaléka vett igénybe ilyen eszközt – derült ki az EU Kids Online nemzetközi kutatásából, amelynek magyarországi partnere az ITHAKA Nonprofit Kft. Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy az iparági szereplőknek a jelenleginél intenzívebben kell foglalkozniuk ezzel a kérdéssel.

2012. július 11-én az internet iparági képviselői az Európai Bizottság által rendezett találkozón mutatják be azokat az erőfeszítéseiket, amelyek célja, hogy a gyerekek biztonságosan internetezhessenek. Ehhez az eseményhez kapcsolódóan az iparág stratégiai célkitűzéseit és a gyerekek valós használati szokásait összehasonlító új jelentésében az európai kutatókat tömörítő EU Kids Online hálózat azt javasolja, hogy a vállalatok fektessenek nagyobb hangsúlyt a gyereknek szóló kommunikációjukra, illetve biztosítsanak jobban elérhető eszközöket számukra.

Szex, anorexia, drogfogyasztás és öngyilkosság – az ilyen jellegű káros tartalmakkal az európai átlagnál kevesebben találkoznak a magyar gyerekek

A 9−16 éves európai gyerekek 14%-a látott már szexuális tartalmú képeket az interneten, míg ez az arány Magyarországon 16%. Európában a 11−16 évesek 8%-a találkozott olyan képekkel, amely szeretkező embereket vagy nemi szervet/szerveket ábrázol, továbbá 2%-uk látott erőszakos szexuális cselekedeteket bemutató képeket. Magyarországon ugyanezek az arányok az európai átlagnak ugyanakkor csak a felét teszik ki, azaz 4%, illetve 1%.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy Európában ötből egy gyerek találkozott az interneten olyan potenciálisan veszélyes tartalmakkal, mint például az anorexiát vagy a különböző öngyilkossági módokat propagáló oldalak. A magyarországi kutatás egyik vezetője Ságvári Bence, az ITHAKA Nonprofit Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nálunk ezek az arányok valamivel alacsonyabbak, de így is a 11-16 éves gyerekek 5-6 százaléka látogatott anorexiával és drogfogyasztással, míg 1 százalékuk öngyilkossággal foglalkozó oldalakat.

A szülőket jobban aggasztják a gyerekükre leselkedő online kockázatok, mint az alkohol, a szex vagy a kábítószerek.

Arra a kérdésre, hogy mely dolgok aggasztják leginkább a szülőket a gyerekükkel kapcsolatban, a megkérdezettek a leggyakrabban az iskolai teljesítményt, a baleseteket, a zaklatást (offline vagy online) és a különböző bűncselekményeket jelölték meg. Az online kockázatokat, mint például az idegenekkel való kapcsolatot, a káros tartalmakkal való találkozást általában a negyedik-ötödik helyre sorolták a szülők az aggodalomra okot adó tényezők kilenc tételből álló listáján. Továbbá három szülőből egy nyilatkozott úgy, hogy nagyon aggódik az ilyen jellegű kockázatok miatt. Ez egyben azt is jelenti, hogy összességében Európában és Magyarországon is kevésbé aggasztja a szülőket az, hogy gyerekük alkohollal, drogokkal kerül kapcsolatba, vagy éppen valamilyen rendőrségi ügybe keveredik, esetleg szexuális életet él, mint az online veszélyforrások.

Ugyanakkor azok a gyerekek, akik az általuk online módon megismert idegenekkel kapcsolatos problémáról kívántak bejelentést tenni, általában elégedetlenek voltak a szolgáltatóktól kapott segítséggel. A különböző káros tartalmakkal, sértő üzenetekkel kapcsolatos kockázatokról beszámoló gyerekeknek ugyanakkor a kétharmada hasznosnak találta ezeket a lehetőségeket. A szexuális tartalmú képekkel kapcsolatban jelzést tevők valamivel pozitívabban nyilatkoztak, mint azok, akik például online zaklatástól (cyberbullying) vagy szexuális üzenetek küldéséről (sexting) számoltak be.

Az eredményeket értékelve Ságvári Bence elmondta, hogy „az internettel kapcsolatban kevésbé tapasztaltakat különösen bátorítani kellene arra, hogy használják ezeket az eszközöket, továbbá segíteni kell őket abban is, hogy megszerezhessék a szükséges ismereteket. Épp ezért az eszközöket úgy kell kialakítani, hogy a kevés tapasztalattal rendelkező, sokszor elbizonytalanodó internethasználók is könnyen alkalmazhassák azokat."

A szülői támogatás és odafigyelés nem megkerülhető

A kutatás eredményei azt is megmutatták, hogy az aktív, a gyerekek internethasználatára irányuló szülői figyelem − például a közösen végzett online tevékenységek, vagy annak bátorítása, hogy a gyerek önállóan tanuljon új dolgokat, de szükség esetén legyen jelen a szülő és segítse, támogassa a gyerekét – minden korcsoportban csökkenti annak esélyét, hogy a gyerek online kockázatokkal és veszélyekkel találkozzon. Az ilyen jellegű szülői magatartás a 9−12 éves gyerekek körében hatékonyan képes csökkenteni a negatív tapasztalatokat és az esetleges ártalmakat, miközben nem befolyásolja negatívan az online tevékenységekből származó potenciális előnyöket. Az adatok azonban azt is jelzik, hogy azok a gyerekek, akik jobban, magabiztosabban tudták használni az internetet, nagyobb eséllyel találkoztak a kutatásban vizsgált online kockázatokkal.

A teljes angol nyelvű jelentés letölthető innen.
A sajtóközlemény letöltése DOC, illetve PDF formátumban.

Címkék: kutatás internet gyerekek kockázatok veszélyek EU Kids Online

Készül az új honlap...

2012.05.14. 15:08 ITHAKA

Az ITHAKA új honlapja hamarosan elkészül és elérhető lesz a www.ithaka.hu címen.

Addig is ajánljuk az alábbi blogbejegyzéseinket!

Hogyan függ össze az biciklizés és az internetezés?

2012.01.03. 22:33 ITHAKA

EU Kids logo_1.jpgA gyerekek és fiatalok szerte Európában egyre fiatalabb korban kezdenek ismerkedni a világhálóval, és életük egyre több szférájában jelenik meg, vagy kap akár főszerepet az internetezés. Ez a folyamat kétségtelenül számos előnnyel jár, ám nyilvánvalóan veszélyeket is rejt magában.

A jelenség természetéből adódik, hogy az esetleges ártalmak forrásául szolgáló veszélyek sokszor nagyobb figyelmet kapnak, hiszen mind a szülők, mind pedig az egyéb érintett aktorok (tanárok, szakpolitikusok, média, civil szervezetek, stb.) célja az, hogy ilyen esetek minél ritkábban forduljanak elő.

Ugyanakkor akár az előnyökről, akár a veszélyekről van szó, a gyerekek internetezéséről és ennek a szocializációra, kapcsolatépítésre, kommunikációra, tanulásra való hatásáról igen kevés bizonyítékokkal alátámasztott tudással rendelkezünk. Ennek a hiányosságnak a részbeni pótlására jött létre az EU Kids Online nemzetközi kutatási együttműködés, amit az Európai Bizottság Biztonságos Internet Programja támogat. Az EU Kids Online kutatásnak eddig két hulláma valósult meg: az EU Kids Online I. elsősorban a már meglévő európai kutatások tanulságainak összegyűjtésével és a gyerekek internetezését leíró elméleti modell megalkotásával foglalkozott, amit a 2011 őszén lezáruló EU Kids Online II. egy nagyszabású, 25 európai országot érintő adatfelvétellel teljesített ki. A kutatás magyarországi partnere az ITHAKA Nonprofit Kft. volt. 

Innen letölthető egy rövid kis elméleti áttekintés, illetve a magyar eredmények, következtetések összefoglalása.

Szólj hozzá!

Ugyan kevesen vannak, de talán éppen ezért egészen aktívak: 50 év felettiek az interneten

2011.12.22. 00:49 ITHAKA

Generációs hidak és szakadékok címmel elkészült az UPC és az Ithaka Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ online kutatása az 50 évesnél idősebb netezők újmédia- és internet-használati szokásairól. Az online megkérdezéssel készült felmérés az internetet rendszeresen használó, a hálón otthonosan mozgó lakosságot reprezentálja.

Magyarországon az ötvenen túliaknak csaknem ötöde internetezik rendszeresen. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban alacsony. Bizonyos online kapcsolattartási formákban a netet használó hazai ezüstkorúak viszont a nemzetközi átlagnál, sőt még amerikai társaiknál is aktívabbnak bizonyulnak. Miközben például az internetező amerikai 57–65 éveseknek csak 43 százaléka látogat közösségi oldalakat, aközben a magyar időskorúaknak kis híján kétharmada él online közösségi életet.

Már körükben is népszerűbb a Facebook mint az Iwiw, sokan azonban mindkét oldalon regisztrálták magukat. A megkérdezettek tizede csaknem állandóan vonalban (online) van. A regisztrációval rendelkezők 64 százaléka naponta ellátogat kedvenc oldalára, fele pedig több mint száz ismerőssel áll kapcsolatban. Bár otthonosan mozognak ebben a közegben, keveset foglalkoznak az adatbiztonsággal. A fiatalok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy közösségi médiás profilja nyitott, azaz mindenki számára látható, az idősebbek 69 százaléka nem használ semmilyen szűrőbeállítást, így például gyakran a telefonszámuk és más elérhetőségük is publikus; 45 százalékuk soha nem is foglalkozott a biztonsági beállítások módosításával.

A felmérés szerint az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás területén használják ki legjobban az információs technológiák kínálta lehetőségeket. Sokszor éppen tőlük tanulják meg az internet és a számítógép használatát. A tanár szerepét leggyakrabban a közvetlen családtagok, közülük is a fiatalabb rokonok töltik be: az 50 évesnél korosabbak 46%-a tőlük tanult meg internetezni. Vagyis sok esetben ma már megfordul a hagyományos szocializáció és a gyerekek tanítják a szülőket, nagyszülőket a világ megértéséhez szükséges ismeretekre. A szeniorok jó hatoda szervezett képzésen vagy tanfolyamon sajátította el az online készségeket, harmada pedig önképzéssel tanult bele a netezésbe.

Az internetnek a kapcsolattartásban betöltött kiemelt szerepét jelzi az idősek körében az online kommunikációs lehetőségek használata is. Az ötvenen túli válaszadók csaknem negyede használ rendszeresen internetes telefonszolgáltatást, ez 4 százalékkal nagyobb arány, mint a fiatalabbak esetében. Több mint egynegyedük (28 százalék) pedig azonnali üzenetküldő segítségével chatel. Körükben ugyanakkor az online csatornák és a mobiltelefon mellett továbbra is nélkülözhetetlen eszköz a hagyományos, vezetékes telefon – a válaszadók több mint fele használja rendszeresen.

A felmérésből kiderül, hogy a szeniorok nemcsak a netet, de a számítástechnikai és újmédiás eszközöket is egyre magabiztosabban használják. Az 50+ korosztály körében továbbra is az asztali számítógép a népszerűbb (82 százalékuknak van pc-je), több mint harmaduk azonban noteszgépet, laptopot (is) használ. Hetven százalékuknak van dvd-lejátszója – e tekintetben csak két százalékkal maradnak el az ötven évesnél fiatalabbaktól – és majdnem negyedüknek dvd-felvevője, amivel jócskán meg is előzik a fiatalabb korosztályt. Mindehhez tegyük hozzá azt is, hogy a műsorok rögzítéséhez a megkérdezettek csaknem fele még mindig hagyományos videómagnót használ. A fiatalabbaknak csupán 4 százaléka ugorja át a reklámokat a visszanézésénél, az idősebbek 15 százaléka eleve átugorja őket.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása